The effects of a Systematic Approach to Solve Real-Life Inventive Problems in Science Class - Demirci Saygı, Nilüfer; Şahin, Fatma (Journal of Turkish Science Education, 2024)
Günümüzde eğitim programları, sürdürülebilir kalkınma için mevcut ve gelecekteki beceri ihtiyaçlarına göre şekillenmektedir. Bu becerilerden biri yaratıcı problem çözmedir. Mühendislik, patent, buluş, yenilik, teknoloji, bilim, matematik ve problem çözmeden türetilen sistematik bir yol olan sistematik yaratıcı problem çözme (SIPS), gerçek hayattaki yaratıcı problemleri çözmek için kullanılabilir. SIPS, problemin dünyasını veya çevresini keşfederek yenilikçi çözümlere erken karar vererek yaklaşır. Bu çalışma, Hafif konular için fen dersinde yaratıcı problem çözmeyi geliştirmek için SIPS tabanlı bir öğretim metodolojisinden elde edilen bulguları sunar. Bu çalışmada, SIPS'nin gerçek hayattaki yaratıcı problemlerin çözümü üzerindeki etkilerini değerlendirmek için yarı deneysel tasarım kullanılmıştır. Katılımcılar iki gruba ayrılmış 78 yedinci sınıf ortaokul öğrencisiydi. her grupta aynı sayıda öğrenci vardı. Veriler, Buluşsal Problem-Test (IP-T), öğrencilerin etkinliklerinin belgelenmesi ve görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Bu çalışmanın sonucu, 7. sınıf öğrencilerinin SIPS'yi öğrenmede herhangi bir zorluk yaşamadıklarını göstermektedir. Bilinen ve bilinmeyen konulardaki problemlere yaratıcı çözümler üretilmesine olumlu katkı sağlamıştır.
Keywords: Systematic inventive problem solving (SIPS); Inventive Problem; Light; ASIT